top of page

Karikatürist Mıstık ilk ününü Taş Devri karikatürlerine borçluydu. Henüz 17 yaşındayken yayımlanan ilk karikatürünün ardından 20'li yaşlarından başlayarak başta Akbaba Dergisi, çeşitli gazete ve dergilerde Taş Devri karikatürleri çizmeye başladı. Zaman zaman çizgi bant olarak da yayımlanan karikatürler, Gırgır Dergisi'nde de 'Mıstık Taş Devri'ni anlatıyor' başlığıyla yer aldı. 

Mıstık, toplumsal hayata ilişkin karikatürlerini, siyaset ve ekonomi karikatürlerini, yoğun olarak gazetelerde çalıştığı dönemlerde yaptı. O gazeteler arasında Akşam, Vatan, Yeni İstanbul gibi dönemin önemli yayın organları vardı. İlk döneminde Akbaba Dergisi tanınmasında önemli rol oynadı. En uzun süre günlük karikatürlerinin yayımlandığı ise Güneş Gazetesi oldu. Necati Doğru yönetimindeki ekonomi sayfasında, her gün ekonomi karikatürleri yayımlandı. Mıstık, son yıllarında da düzenli olarak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin yayın organı Bizim Gazete'de siyasi karikatürler çizdi. 

Karikatürist Mıstık meslek hayatının ilk yıllarında 41,5, Dolmuş, Tef, Akbaba gibi dönemin önemli mizah dergilerinde de çalıştı. Sonraki yıllarda, Gırgır, Çarşaf gibi mizah dergileri de karikatürlerinin yayınlandığı haftalık yayınlar arasındaydı. 

Karikatürist Mıstık'ın sanat yaşamının önemli bölümü çocuklar için ürettiği eserlerden oluşur. Gerek çizgi roman, gerekse karikatür ve çizgi bant şeklinde yaptığı eserler, meslek hayatının her döneminde emek verdiği yapıtlardandır. 17 yaşında iken Doğan Kardeş çocuk dergisi ile başlayan meslek yaşamında, en büyük keyif aldığını söylediği yayın organı, Ülkü Tamer yönetimindeki Milliyet Çocuk Dergisi'dir. Çocuk karikatürlerinin bir bölümünü, kimilerini yeniden renkli çizerek hazırladığı 'Kırk Yılda Bir' adlı albümde toplamıştır. 

Please reload

bottom of page